Een jaar na de brand

Een jaar na de brand

Waar rook is, is vuur
Oud-Indiaans spreekwoord

Vroeger noemden wij, in de familie, iets een oud-Indiaans spreekwoord als dát, wat je wilde zeggen, er tegelijkertijd houterig en cryptisch uit kwam. In Amerikaanse westerns spraken de oude, wijze opperhoofden immers geen vloeiend Engels…
‘Waar rook is, is vuur’ is een oud-Nederlandse uitdrukking, die ‘Niks gebeurt zonder oorzaak’, of: ‘Als er iets naars over iets of iemand verteld wordt, zit er altijd een kern van waarheid in’ betekent. Een uitdrukking uit het roddelcircuit, zou je kunnen zeggen, een uitdrukking met een nare bijsmaak.
Maar bekijk het eens positief! Denk oud-Indiaans! ‘Rook in ’t hoofd, vuur in ‘t hart’, – praat met je handen! Hef ze open naar je hoofd, leg daarna je gesloten rechtervuist op je hart en kijk er ondoorgrondelijk bij, terwijl je in de verte tuurt, voorbij de horizon. Ik was altijd voor de Indianen, nooit voor de cowboys.
Zoals jullie weten, heeft FoodVia vorig zomer brand, of liever gezegd rook gehad. Op een warme nacht in juli stond, na sluitingstijd, de hele zaak vol verstikkend blauwe rook. Oorzaak: een wasmand vol schone, droger-droge was.
Niks gebeurt zonder oorzaak. Maar dit was wel een hele onwaarschijnlijke. Niemand had hier schuld aan. Er valt eigenlijk geen negatieve draai aan te geven. Dit was een kwestie van pure pech. Bovendien was er, – gelukkig!-, geen vuur. De brandweer heeft, na een aaneenschakeling van puur gelukkige toevalligheden, net op tijd ingegrepen.
Maar het positieve, spreekwoordelijke vuur is volop aanwezig in het FoodVia-gedachtengoed en -team!
Wij zíjn vuur. Vuur drijft ons. Rook uit onze oren of hersenpan heeft een oorzaak en één oorzaak alleen: ons innerlijk vuur.
‘Wie vuur wil hebben, moet de rook verdragen’ schijnt zoveel te betekenen als ‘Waar een wil is, is een weg’. Je moet moeilijkheden overwinnen. Zoals in sprookjes, zoals in heldendichten, zoals in coming-of-age boeken of films. Moeilijkheden zijn er om overwonnen te worden. Daar groei je van.
De rookbrand op zich was beslist geen positieve ervaring, maar dóór die gebeurtenis zijn wij wel sterker, mooier en hechter geworden, als onderneming, als restaurant en als team. We hebben dit samen meegemaakt. Alles wat ooit wit was, is nu witter dan ooit. We voelen ons gesterkt door iedereen die met ons meeleefde. Ons vuur verspreidt zich als een lopend vuurtje, via onze gasten, social media en de ondernemers waarmee wij samenwerken.
Kortom, jawel, waar rook is, is vuur. Hoe duidelijk wil je het hebben?

Annemieke van Eupen