FoodVia 1 jaar

FoodVia 1 jaar

1 jaar FoodVia

Al weer een jaar geleden hebben we de deuren van FoodVia geopend, om mensen de mogelijkheid te geven mee te gaan op reis. Wat een jaar!

Honderden eerste keren in een jaar. Niets ging op de automatische piloot. Een jaar waarin we alle werkzaamheden leerden kennen. Lang niet alles ging in een keer goed, maar altijd deden we ons uiterste best. Een jaar waarin we elkaar en onszelf beter leerden kennen, onze gasten leerden kennen en er vooral steeds iets meer achter kwamen waar we voor staan. Wie we zijn.

Nooit beseft hoe kwetsbaar het kan voelen. Iedere keer als er iemand komt eten of af komt halen, wordt er een oordeel geveld. Een restaurant is zo zichtbaar, tastbaar en de mening wordt gevormd door de complete ervaring. Aan het begin wilde ik het liefst dat iedereen enthousiast was, tot ik erachter kwam dat het daar niet om gaat. Sommige mensen zullen wij het nooit naar de zin kunnen maken en dat is helemaal prima. We staan ergens voor en daar gaat het om.

Stap voor stap werd dit jaar helderder waar we exact voor staan. Een proces dat in ontwikkeling blijft en mee zal groeien met ons. In de keuken hebben we inmiddels een FoodVia meetlat, waaraan we willen dat de gerechten voldoen. Het eten is zo goed als volledig lokaal en/of biologisch, van eerlijke ingrediënten, altijd groenten in de hoofdrol, zo veel mogelijk uit het seizoen en met geen overbodige bewerkingen en toevoegingen. Het voorkomen van verspilling is in het hele concept geïntegreerd, zo kwamen we uit op een wekelijks wisselend verrassingsdiner. Miek, een van de koks, vatte het treffend samen, ons eten is Puur & Stoer en dat is het.

Ons hele verhaal en zeker ook het bieden van alleen een verrassingsmenu, maakt ons concept anders dan veel andere restaurants. Niet iedereen houdt ervan en dat is helemaal prima. We sluiten het jaar af met 5 van de 5 sterren op Tripadvisor en Google en een 9,1 op The Fork en daar zijn we beretrots op!

Een ander, minstens zo belangrijk onderdeel is het ontdekken van onze identiteit. De verbinding tussen boer en burger speelt een belangrijke rol. Wat ongelofelijk gaaf om de vooruitstrevende boeren, waar het grootste deel van het eten bij FoodVia vandaan komt, persoonlijk te leren kennen. Het zijn moeiteloze en verrijkende samenwerkingen.

In de loop van de tijd, hebben we gemerkt dat ook andere verbindingen maken wat FoodVia is. Om met zijn allen een “volhoudbare” toekomst te creëren wordt het hoog tijd voor verandering en daar zij wij heel graag onderdeel van. Deze verandering zit op vele vlakken, in wat we consumeren, in onze economie, in hoe we met elkaar omgaan en hoe we tegen het leven aankijken. Het een staat niet los van het ander. FoodVia is hiervoor een leerplek en wie mee wil leren, ervaren of genieten, is van harte welkom. Het is niet lastig en al helemaal geen stap terug. Het is juist rijk en proeft en voelt heerlijk. Angela, “an angel” in ons team, stelde voor het volgende bij de voordeur te schrijven: We are not a restaurant, we are a bridge. Enjoy the Experience.

Ik heb me het hele jaar gesteund gevoeld, dwars door alle onzekerheden heen. Gesteund door alle lieve mensen om me heen, door het prachtige FoodVia team, door de gasten en zelfs fans die er het hele jaar zijn geweest. Ook voelde ik veel steun door de maatregelen vanuit de overheid, door de verhuurder die ons hielp wanneer nodig, door alle partijen die ons ergens tegemoet gekomen zijn in dit onvoorspelbare jaar en door de financiële ruimte die Jan Groen gaf. Maar bovenal voelde ik steun door het leven, het universum, door God, of net hoe je het noemen wilt.

We hebben het jaar af mogen sluiten met een Give Away Actie, met dank aan vele mensen en bedrijven. Hierbij hebben we de kans gekregen om voor honderden mensen, die het om welke reden dan ook goed gebruiken kunnen, een gezond en lokaal drie-gangen diner te bereiden. Een hele rijke ervaring, volledig passend bij FoodVia. Een actie waar we in 2021 zeker een vervolg aan gaan geven.

Thuis vertelde ik, dat FoodVia 1 jaar bestaat. Mijn jongste dochter vroeg: “mama vond je het een goed jaar?’ Ik antwoordde dankbaar: “Het was een goed jaar, ik heb enorm veel geleerd, ontzettend veel mooie mensen leren kennen en we bestaan nog, we kunnen door met onze missie!”

-Annelies-