De lekkerste manieren van restverwerking

De lekkerste manieren van restverwerking
Recept om verspilling te voorkomen!
Deze week bietencarpaccio op het menu en dat betekent afval van kontjes biet, want wil je mooie ronde plakjes hebben dan kun je niet alles gebruiken. Nu kun je vanalles doen met bietenafval, maar omdat ik gek op chutney ben, werd het chutney. Vrij lang houdbaar door de suiker en heerlijk op brood, maar ook met kip, bij Indiaas eten of op een kaasplankje.
Alles aan een biet is eetbaar, zeker als het gegaard is.
Voor deze chutney heb ik gebruikt: bietenkontjes en -schillen, ongeschilde appel in blokjes, ongeschilde verse gemberwortel, uien (de schillen in een pan kokend water gegooid, voor bouillon), een restje appelcider en een restje witte wijn (wijnen die iets te lang open hebben gestaan, kunnen nog prima verwerkt worden in gerechten), appelciderazijn, zout, laurier, en steranijs.
Alles lekker laten sudderen zodat de smaken kunnen mengen. Voor het staafmixen als mogelijk de laurier en steranijs verwijderen. Eerst proeven, daarna pas suiker toevoegen, want te zoet is niet lekker voor een chutney!
Wat mij betreft kun je bijna overal chutney van maken. Een chutney is krachtig en spannend van smaak. Vooral niet te voorzichtig zijn is mijn advies!
Laatst thuis jam gemaakt van de schillen van mandarijn, sinaasappel en citroen, samen met de laatste kweepeer die ik in huis had en die al weken trouw dienstgedaan had als luchtverfrisser, een goed Middeleeuws gebruikā€¦.

-Annemieke van Eupen-

Bietencarpaccio van twee kleuren biet