Voedselverspilling

Voedselverspilling

Later als ik groot ben wil ik ‘restverwerker’ worden.

Tijdens de vakantie ontving ik onderstaande mail van Miek, kok bij FoodVia vanaf dag 1. Op dat moment realiseerde ik me opnieuw wat een bijzonder mooi bedrijf FoodVia is. Het is niet makkelijk in de horeca in deze rare tijd, maar dat wat wij doen is authentiek. Lees zelf maar.

Lieve Annelies,

Gisteren, toen ik 4 kroppen sla met een bosje munt, een restje bosui, knoflook en gemalen walnoot tot een enorme schaal pesto verwerkte, dacht ik: foto? – maar qua beeld was het niks. Qua verhaal echter wel!
Is het een idee om op de website en/of social media recepten te delen die laten zien hoe wij voedselverspilling tegengaan en die mensen een beetje opvoeden om zelf hetzelfde te doen? Het zullen nooit exacte recepten zijn, maar (als ik ze schrijf) weergaves van hoe ik werk, intuïtief.
Later als ik groot ben wil ik ‘restverwerker’ worden, dacht ik, en die gedachte vervulde mij met trots. Ook in mijn privéleven gooi ik niks tot weinig weg, ik raap dingen van de straat, gebruik alles tot het op is, accepteer bijna alle afdankertjes.
Ik bén al een restverwerker. Nieuwe spullen kopen staat me tegen. Alleen daklozen gebruiken tweedehands voedsel; zij houden ons een spiegel voor: kijk eens wat je weggooit!
Ik heb vaker nagedacht over dat idee: tweedehands eten. Klinkt vies, maar misschien klonk tweedehands kleding tig jaar geleden een bepaalde klasse burgers ook zeer onwenselijk in de oren. Koken met wat je anders weggooit: ook dat is een mentaliteitsverandering. Ik denk dat het potentie heeft echt hip te worden! Of dat ons moreel besef ervan veranderen kan. Hoe je met de aarde omgaat. Mogelijkheden. Dat de wegwerpmaatschappij straks voorgoed achter ons ligt.
Liefs,
Miek